Labels

apam (2) biskut (2) kek (3) lauk pauk (1) muffin (2) myself (2)

Wednesday, June 1, 2011

Ketupat Sotong






Bahan2

1 kg sotong (yg segar2)
3 cawan santan sederhana pekat
beras pulut
gula melaka - kemanisan ikut citarasa sendiri
secubit garam
daun pandan
pengcungkil gigi

Cara-Caranya
  1. Sotong dibersihkan dan dibuang selaput kulitnya,cuci hingga bersih dan keluarkan segala isi perut sotong terutamanya dakwat hitamnya.
  2. Dalam masa yg sama rendamkan beras pulut. Sotong yg telah dibersihkan direndam didalam air asam jawa utk hilangkan hanyirnya....
  3. Selepas itu bersihkan sotong td dan sejatkan ia, beras pulut td juga dibersihkan dan disejatkan....
  4. Ambil sotong td dan masukkan/sumbat beras pulut td kedalam badan sotong sehingga 3/4 badan sotong. masukkan kepalanya dan cucuk dgn pengcungkil gigi td.... buat kesemuanya sehingga sotong td habis....
  5. Sotong2 yg telah siap disumbat dgn beras2 pulut td di masukkan ke dlm periuk yg bersih,jika ada lebihan pulut td curahkan aje ke atas bdn sotong td.masukkan santan,daun pandan dan secubit garam.
  6. Rebus seperti biasa (tinggikan sedikit periuk td dr api utk mengelakkan dr beras pulut dr hangit). Tutup periuk.
  7. Bila dh mendidih barulah dimasukkan gula melaka secukup rasa.
  8. Masakkan lagi selama +- 30 minit.....

No comments:

Post a Comment