Labels

apam (2) biskut (2) kek (3) lauk pauk (1) muffin (2) myself (2)

Wednesday, June 8, 2011

Kek Choclate Moist



bahan A:

1 cwn serbuk koko

1 cwn susu cair / fresh milk perisa coklat

1 cwn minyak jagung/apa2 minyak masak pun boleh

1 cwn gula perang

1/2 cwn susu pekat

* bahan2 A dimasak di dalam periuk sehingga gula larut dan disejukkan


bahan B:

1 1/4 cwn tepung gndum
1 sdt baking powder
1 sdt soda bikarbonat
semua bhn B di ayak


bahan C: (semua diayak)

telur 2 biji pukul sehingga kembang @ diblender jer


topping @ ganache

coklat masakan

fresh milk + sedikit susu pekat

sedikit mentega

* utk ganache ni semua bhn ini dimasak secara double boiler. sejukkan

cara-caranya:

  1. bahan2 A dimasak di dalam periuk sehingga gula larut dan disejukkan,ketepikan.
  2. telur dipukul/diblender hingga kembang.
  3. masukkan adunan koko td kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gndum sikit2...kacau lagi biar sebati
    masukkan kedlm loyang loyang yg dsapu myk....dan kukus sehingga masak +- 1 jam. balutkan tudung pengukus utk mengelakkan dr air menitik ke atas kek.
  4. dh masak sejukkkan sblm dihias......

No comments:

Post a Comment