Labels

apam (2) biskut (2) kek (3) lauk pauk (1) muffin (2) myself (2)

Wednesday, June 8, 2011

Nasi Dagang + Gulai Ikan Tongkol

NASI DAGANG

ini cara saya ler.... utk nasi 2 cwn beras biasa + 1 cwn beras pulut,diarendam semalaman... (kalau guna beras nasi dagang just rendam jer) basuh spt biasa dan kukus dahulu tanpa apa2 hn,dh agak pengukus naik wap keuarkan dr pengukus,curahkan santan cair sedikit demi sedikit (jgn terlalu byk nanti lembik),ulang step td lg sekali,utk kukus kali ketiga barulah nasi td digaul (letak sedikit demi sedikit yer) dgn santan pekat + bwg merah + bwg putih + halia yg dimayang + sesudu HALBA + garam + gula (dimasak spt biasa hingga mendidih sambil sentiasa dikacau) siap.....

LAUK IKN TONGKOL

utk lauk ikn tongkol , ikn tongkol dipotong,dibersihkan dan direbus dgn sedikit air + asam keping + garam + sdkt gula melaka,dh masak ketepikan... kuahnya,didihkan santan + sesudu kari ikan + asam keping rempah (bwg mrh + putih + lengkuas + cili kering - dikisar),dh mendidih dan agak pekat dan pecah minyak, masukkan ikan tongkol yg dh direbus td + cili api hijau (hanya buang tangkainya),jgn dipotong @ diketuk,letak mcm tu jer,perasakan dgn garam secukupnya (hati2 sbb td kita dh letakkan garam semasa ikan direbus),siap....

* Note: nanti saya akan uploadkan gambarnya secepat mungkin... tq

No comments:

Post a Comment