Labels

apam (2) biskut (2) kek (3) lauk pauk (1) muffin (2) myself (2)

Thursday, June 30, 2011

Soft Japanese Cotton Cake



bhn2 A
250 gm cream cheese (blh juga guna slice cheese)
50 gm butter
100 ml susu segar
6 bj telur kuning
1 sd besar jus lemon
1/4 sd kecil garam
60 gram tepung kek/superfine
20 gm tepung jagung

bhn B
140 gram gula granulated
6 biji telur putih
1/4 sudu kecil cream of tar-tar

cara2 nya
1. cairkan cream cheese bersama butter + susu secara double boiler.
2. bila dh sejuk masukkan telur kuning + garam + jus lemon + tepung kek + tepung jagung. kacau sebati.
3. dlm bekas yg lain pukul telur putih hingga 'foamy' selepas itu campurkan dgn gula dan cream of tar2,pukul lg hingga menjadi 'bertanduk'.
4. campurkan adunan Bhn A kedlm adunan Bhn B. kaup dan balikkan.
5. bekas dilenser dgn myk/mentega,lapik dgn bks adunan dgn baking paper. tuang adunan kedlm acuan.
6. bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 45 minit (sehingga masak), guna teknik steam bath.

No comments:

Post a Comment