mengenangkan sekarang ni musim kengkawan KR mengedot maka tak ketinggalan aku pun mengedot la jugak.... penat giler tp puas ati coz kueh ni tersangat ler kiut miut,rasa sayang plok nk mkn....
- 3 biji telo dr peti ais
- 275 gm tepung gandum @ 2 1/4 cwn tepung gandum
- 220 gm gula castor @ 1 cawan gula
- 150 ml susu segar @ santan
- 3 sdt baking powder
- 1 sdk ovalette
- 1 sdt esen vanilla
- filling (mengikut citarasa sendiri coklat/bluberry/strawberry/kaya dll
- pewarna ikot suka..
- pukul telo SAHAJA dahulu till gebu,then + gula + esen vanilla + ovelette beat lg sampai kembang dan gebu dan putih
- masukkan tepung dan baking powder yg dah di ayak berselang seli ngan susu segar/santan
- bahagikan kpd berapa bahagian. masukan pewarna
- masuk dalam piping bag,potong hujungnya
- picit kat dalam papercup yg dialas dgn acuan kuih lompang. masukkan inti.
- picitkan lagi sampai penuh...dot2 kan dgn warna pilihan...
- kukus 10 - 15 minit.....
Note: kalau guna santan yg sederhana cair apam ini lg gebu walaupun dh sejuk, sukatan cwn yg dimaksudkan bkn cwn biasa yg kita guna kt rmh tp cwn yg dijual kt bakery....
rcp: dr kongsi rcp
No comments:
Post a Comment