Labels

apam (2) biskut (2) kek (3) lauk pauk (1) muffin (2) myself (2)

Tuesday, July 12, 2011

Pok Tei




Bhn2

bwg putih
serai
lengkuas - semua bhn2 ni diketuk2 kasar

rempah tom yam
lobak merah
bunga kobis
cendawan
daun limau purut
cili api
daun ketumbar
udang/sotong/ketam/lala
santan/susu cair
sesudu besar rempah kari daging/ayam (bancuh dgn sedikit air)

nota: quantity bhn2 blh agak2 sendiri jer,bhn2 lain dipotong spt buat tom yam biasa jer.

cara-caranya
  1. didihkan air,masukkan semua bahan2 yg diketuk td (serai + lengkuas + bwg putih). biarkan jer semua bhn ini mendidih hingga naik bau.
  2. masukkan rempah tom yam dan santan/susu cair, biarkan seketika....
  3. dh mendidih masukkan semua jenis sayuran + semua jenis sea food td....
  4. masukkan rempah kari, cili api (ketuk2), daun limau purut, limau nipis dan perasakan ngan garam secukup rasa.
  5. tutup api.... patah2kan daun ketumbar dan masukkan kedlm kuah td....
  6. siap....
* jgn sesekali mnggunakan 'baby corn' sbb rasanya akan lari/tak sedap...

No comments:

Post a Comment